АУРИКУЛОТЕРАПИЯ

 

ushnamida

Ушната раковина е уникална рефлексогенна зона, на която са описани повече от 200 точки. Правилно намерени, те имат и диагностична стойност.
Аурикулотерапията е източен лечебен метод, въздействащ на целия организъм чрез обработване на енергийните точки на ушната раковина с различни методи: акупунктура, акупресурен масаж, електропунктура, лазерна и моксотерапия
Лечебният ефект се осъществява чрез изменение активността на подкоровите структури на главния мозък под влияние на дразнението в аурикуларните точки. По този начин се променя функционалното състояние на органите и системите в организма и се постига желания физиологичен ефект.
Аурикулотерапията се използва и като самостоятелен метод, но по-често е съпътстващо лечение, което възстановява енергийния баланс в организма.
Използва се за лечение на:
– болкови синдроми
– функционални нарушения на нервната система и вътрешните органи (вегетативна дистония, безсъние, главоболие, възпалителни заболявания и др.)
– наднормено тегло
– никотинова и други зависимости.

Аурикулотерапията може да намали дозата и броя на медикаментите, приемани от пациента.

Една от универсалните точки на ушната раковина е шен мен или „небесна врата“. Тя се намира в центъра на горната третина на ухото.
Според източната медицина тя е анти-стрес точка, която захранва тялото с космическа енергия и има чудотворен общоукрепващ ефект върху цялостното здраве. Тази акупунктурна точка облекчава възпаления в тялото, подтиска зависимости и облекчава болки, което я прави универсален лек.
Защо да не се възползваме и от този естествен и достъпен източник на хармония и жизнена енергия!?

Д-р Весела Коевска