Болните стави се лекуват с движение

Болните стави се лекуват с движение

Болката е симптомът, който заставя пациентите страдащи от коксартроза (артроза на тазобедрената става), гонартроза (артроза на колянната става), спондилартроза (артроза на гръбначния стълб), постепенно да ограничават своите движения, в някои случаи до степен да не могат сами да се изправят на краката си.

Ако имате някое от посочените заболявания, в никакъв случай не допускайте продължително обездвижване! Отсъствието на движение е пагубно за ставите и свързаните с тях мускули и сухожилни връзки. Единствено при остро възпаление или травма на става или кост се допуска временно обездвижване, което задължително се компенсира с масажи и пасивни раздвижвания, провеждани от опитен рехабилитатор.

Човешкото тяло има твърде динамичен строеж – с много стави, сухожилия и мускули – което естествено предполага активни движения. Тази необходимост се потвърждава и от факта, че ставно-сухожилният апарат притежава сравнително по-малко кръвоносни съдове. Активните движения са най-добрият начин да му осигурим оптимален приток на кръв и да го предпазим от застаряване (дегенерация) или ако е започнал такъв процес – да не позволим той да напредва към инвалидизация.

Например, стречингът, включващ бавни разтягащи упражнения, приложен с лечебна цел, обезболява ставите и ускорява  тяхното възстановяване.

Шестте правила за здраве на професор Ниши са друга възможност за динамично лечение на заболелите вече стави, за поддържане и укрепване на съхранените. Обучени да изпълняват ежедневно упражненията по Системата Ниши, пациентите изпитват първоначално  различна степен на дискомфорт в болните стави, който постепенно и трайно отзвучава.

И лекари и пациенти знаем добре, че ставните заболявания трудно и бавно се поддават на лечение. Това е обяснимо, тъй като процесът на дегенерация започва да деформира ставата далеч преди появата на болка.

При пациентка, по повод травма на коляното, бе констатирана на рентген гонартроза, която до момента тя не подозирала – доказателство за подмолния и коварен характер на артрозната болест.

Компютаризирането на много дейности в нашия живот налага прекарването на голяма част от деня в еднообразна, принудителна поза със статично напрежение. Този определено нездравословен стереотип на живот все по-често довежда до  костно-ставни проблеми.

Най-разумно и най-мъдро  е да не допускаме заболяване щом знаем  причината, която го поражда. Затова, бъдете търпеливи и ежедневно постоянствайте с упражнения! Дори болните стави не обичат да бездействат. А те ще ни се отблагодаряват цял живот с гъвкавост и добра стойка на тялото!

Д-р Весела Коевска