Китайска медицина

Съвременни аспекти на източната медицина

Едно от големите достойнства на източната медицина е схващането за триединството на човешкия организъм, обединяващ дух, душа и тяло. Известно е, че китайският лекар лекува не болестта, а пациента. Затова, никак не е чудно, че двама пациенти с едно и също заболяване се подлагат на коренно различно лечение. Смисълът на този подход е във възстановяване равновесието, хармонията в заболелия организъм.
Състоянията на дисбаланс, водещи до болест, се изразяват с понятия като празнота, пълнота, студ, горещина, сухота, влага и др. Те се лекуват с акупунктура (иглотерапия), акупресура (точков масаж), моксибустия (тлееща пелинова мокса), билки и диета.
Основен принцип в китайската диета е приеманите храни да укрепват стомаха и далака и така да поддържат на ниво жизнената енергия КИ. Тези два органа отговарят за приемането, усвояването и разпределението на хранителните вещества. Ние се храним не от цялото количество погълната храна, а само от усвоената в организма. Като се има предвид, че “представляваме онова, което ядем”, става ясно какво голямо значение има начинът на хранене и усвояването на храната за състоянието на нашето здраве.
Например, традиционната китайска медицина гледа скептично на гладолечението с цел разтоварване излишните килограми, тъй като то отслабва стомаха и далака. По-скоро, за тази цел се препоръчва житна диета, която в малки количества бързо утолява глада, стимулира отделителната система (бъбреци, дебело черво) и чисти тялото от токсичните натрупвания.
Напоследък, с нарастване динамиката в нашето ежедневие, обръщаме все по-голямо внимание на връзката между физическо и психическо здраве.
Храненето в китайската медицина не е механичен, а тясно обвързан със състоянието на психиката акт. Много показателна е фразата на Дзен “Яжте, когато ядете”, т.е. да се храним в спокойна атмосфера – без бързане за някъде, без оживени и задълбочени разговори, гръмка музика, в никакъв случай на крак и в движение или в състояние на гняв и раздразнение.
В ежедневната практика все по-често се налага да овладяваме т. н. синдром на нарастващ чернодробен ЯН. Ежедневният стрес, вредните навици и порочното хранене водят до покачване на кръвното налягане, съпроводено със зачервяване на лицето, глождене в очите, склонност към главоболие, световъртеж, раздразнителност и безсъние. Нередовният начин на живот с еднократно предимно вечерно-нощно хранене и денна злоупотреба с кафе и цигари е пагубен за организма и нерядко води до сърдечно-съдови инциденти – инфаркт, инсулт.
Наред с аурикулопунктурата, релаксиращия масаж и фитотерапията, които прилагам за възпиране покачването на чернодробния ЯН, е необходимо хората да ограничат до минимум вредните навици и да заместят възбуждащите храни в менюто си с охлаждащи такива, като например пресни плодове, сурови салати, водорасли и др.
Следвайки принципите на китайската медицина, организмът постепенно се балансира – излишните килограми неусетно си отиват, кръвното налягане се нормализира, психиката се успокоява. Възвръща се ведрото настроение и доброто самочувствие, така необходими на съвременния човек.
д-р Весела Коевска