ВЕГЕТАТИВНАТА ДИСТОНИЯ – заболяване с много лица

Позната още като невровегетативна дистония, тя е често срещан здравословен проблем, причинен от силен стрес или от наслагвано във времето хронично напрежение на нервната система. Дължи се на срив или на постепенно изтощаване на защитните механизми на адаптация към условията на жизнената и социална среда. Всеки организъм притежава такава вродена защита, която го предпазва и съхранява, но само до определен предел на натоварване.

 

Устойчивостта на стрес и напрежение е много индивидуална. Тя е генно заложена и може да се установи по ирисите посредством ирисова диагностика.

 

Ако живее по природните закони, човек е в постоянна хармония със себе си, но когато разхищава заложените в него естествени природни сили, рано или късно, заболява.

 

Първият и постоянен признак на вегетативната дистония е хроничната умора. Пациентите се оплакват от обща отпадналост, дневна сънливост, слаба концентрация, краткотрайна памет, нарушен сън. Чувстват се неработоспособни и за тонус често прибягват до кафета, кола, енергийни напитки, които насилствено и за кратко мобилизират жизнените сили и допълнително изтощават организма. За хроничната умора допринасят още тютюнопушенето, алкохолът, „кухата” храна, включваща предимно въглехидрати и вредни мазнини, уседналият пред компютрите начин на живот и преяждането, недостигът на сън и почивка, а напоследък – крайно нездравословната микросреда в съвременните офиси.

 

Лабораторните изследвания, направени в началния стадий, са обикновено в нормални граници. Организмът, все още, се намира в зоната между здравето и болестта и само симптомите доказват нарушеното равновесие.

 

Некомпенсираната умора и нервно изтощение се отразяват на ирисите с характерен знак в жизнения център.

 

Пренебрегвайки началните признаци на вегетативната дистония, много хора допускат задълбочаване на проблема до разгръщане на цялата палитра от симптоми, съчетани по различен начин в конкретния организъм.

Според източната медицина всяко заболяване се поражда от енергиен дисбаланс. Подобно на ненастроен музикален инструмент, който издава фалшиви звуци, дисбалансираният организъм проявява болестни симптоми.

 

Човешката енергетика е силно повлияна от нашите чувства и мисли. Яд, гняв, страх, несигурност променят енергийния поток в тялото, като го насочват нагоре, създавайки блокажи на жизнената енергия на различни места в тялото. Така се обяснява изявата и разнообразието от характерни за вегетативната дистония симптоми. Умората е резултат от слаба бъбречна енергия поради устремения нагоре енергиен поток. Енергийният блокаж в областта на слънчевия сплит предизвиква усещане за „ буца под лъжичката”, гадене, стомашен рефлукс, на нивото на гръдния кош – задух, бодежи или тежест в сърдечната област, сърдечна аритмия, още по-нагоре – „стягане в гушата” на нивото на щитовидната жлеза, сухота в устата и трудно преглъщане, в областта на главата – главоболие, мигрена, световъртеж, високо артериално налягане, напрежение зад очните ябълки, отслабено зрение, шум до бучене в ушите.

 

Наред с многообразната клинична картина, се наблюдава и непостоянство на симптомите, които „скачат” от едно място на друго, редуват се, повтарят се, ту се усилват, ту отслабват. Човек се чувства като в омагьосан кръг и това го прави неспокоен, раздразнителен, депресиран, страхува се да остане сам, не е пълноценен на работното си място, изпада в хипохондрия, считайки себе си за сериозно и неизлечимо болен и задължително търси лекарска помощ. Изследванията показват тенденция или реален имунен срив, което се установява и посредством ирисовата диагностика.

 

Лечението на вегетативната дистония изисква време и търпение от страна на болния и неговите близки.  „Вълшебното хапче” за бързо възстановяване, което много пациенти търсят, обхождайки безрезултатно лекарските кабинети, е в осъзнатата необходимост от разумен начин на живот – изключване на вредните навици, разумна по количество и пълноценна храна, двигателна активност – спорт, туризъм, правилно дишане, ясни и светли мисли, радост в душата и добронамереност към околните и света.

 

Много са примерите от моята практика, които потвърждават познатия природен закон, че живият организъм истински се лекува с естествени,  природни методи и средства. Те постепенно и пълноценно възстановяват енергийния баланс в изтощения организъм и възвръщат самочувствието и „вкуса към живота”.

 

След преглед на пациента посредством компютърна ирисова и функционална диагностика, установявам причините за вегетативната дистония и пораженията в конкретния организъм, назначавам индивидуален природолечебен план, подходящ режим на живот и общоукрепващи средства. Съзнателният пациент участва активно в лечебния процес до възстановяване на неговото естествено състояние на здравно благополучие.

 

Истински щастлив е здравият човек, затова, наред с навиците за учение и труд, да възпитаваме у  нашите деца и внуци НАВИК ЗА ЗДРАВЕ!

 

                                      Д-р Весела Коевска

                                     

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.