ЗИМАТА – СЕЗОН НА БЪБРЕЦИТЕ

          Колкото и странно да изглежда, ако страдате от хронична умора и намалена работоспособност или ви безпокои сутрешен дискомфорт в поясната област и кръста, ако имате косопад или шум в ушите, това най-вероятно е свързано с отслабване енергията на вашите бъбреци.

          Китайците наричат бъбреците “корените на живота”, и с основание, тъй като те са отговорни за нашия жизнен тонус, за костната система и костния мозък, за състоянието на косата и функцията на ушите.

Според китайската медицина зимата е сезонът на бъбрека и именно тогава всички проблеми свързани с този орган могат да се обострят или да се проявят за първи път.

Освен от инфекциозни причинители, бъбреците са уязвими и от отрицателни емоции, най-вече страх и несигурност. Може да се каже, че всеки по-значим стрес атакува бъбречната енергия. Нерядко, по-силно или продължително нервно-психично напрежение провокира бъбречна криза.

У някои по-чувствителни първокласници например, може да се възобнови “бебешкото” нощтно напикаване във връзка с напрежението на нервната система в процеса на изграждане на нов стереотип. Страхът от конкретен преподавател също е в състояние  да отключи или да усложни този проблем.

Репродуктивното здраве на семейните двойки до голяма степен е зависимо от състоянието на бъбречната енергия.

Студът е патогенен фактор, който сериозно повлиява бъбреците. Студени крайници, въздушно течение, климатици във всеки сезон могат да провокират възпаления като цистит и пиелонефрит.

През зимата щадете бъбреците. Не се преуморявайте, стремете се към устойчив дневен режим, без резки промени, без лишаване от сън. Застрашените от бъбречни страдания е добре да приемат профилактично подходящи бъбречни и успокояващи нервната система чайове.

Все пак, индивидуалната лекарска консултация ще определи най-доброто за вас поведение през сезона. 

                                               

Д-р Весела Коевска

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.