Рискове на лятото – За лято без инфекции

Д-р Коевска, кои са най-сериозните рискове, които крие лятната морска почивка от гледна точка на специалиста дерматолог? Кои кожни заболявания се срещат най-често?

Лятото е дългоочакваният сезон на ваканциите и отпуските, като традиционна за повечето хора си остава почивката на  море. И наистина, какво по-хубаво от това да се възползваме от естествените дадености на морската природа! Но, за да бъде почивката истински отморяваща и удовлетворяваща, е необходимо да сведем до минимум рисковете за здравето. Сега е моментът превантивно да си напомним какво можем да си причиним сами или от къде могат да дойдат неприятните изненади, ако не сме достатъчно разумни и отговорни.

Най-чести, разбира се, са кожните проблеми, на първо масто кожните изгаряния. От години вече се говори и пише за завишената агресия на UV лъчите и необходимостта от разумен режим при излагане на слънце. Като най-подходящо време за слънчеви бани бих препоръчала часовете до 11-11:30 преди обяд и след 18:00 след обяд /според лятното часово време/.

          Повтарящи се кожни изгаряния са предпоставка за рак на кожата /melanoma malignum/, затова при наличие на бемки, пигментирани брадавици и склонност към кожни пигментации съветвам да избягвате преките слънчеви лъчи. Стимулирани от слънцето, тези кожни образувания бързо се разпространяват по тялото.

          Наблюдава се зачестяване на лятната кожна алергия /зачервяване, сърбеж, уртикария/, която освен със засилената слънчева радиация, се обяснява и с употребата на неподходяща или некачествена козметика, вкл. слънцезащитна. Явлението фотосенсибилизация е свързано с козметични съставки и лекарствени средства, които правят кожата чувствителна на слънчевите лъчи /жълт кантарион, контрацептиви, тетрациклини, сулфонамиди, парфюми и др./. Не ги употребявайте, когато се излагате на слънце. Като подходящо естествено средство за нанасяне на кожата през лятото препоръчвам сусамовото масло, което ефективно я подхранва и защитава от слънцето.

          Друг риск от кожни проблеми през лятото са ухапванията от комари и други насекоми, а в морската вода – от жилещи медузи. Техните алергени предизвикват оток, сърбеж и дори болка на мястото, а при по-изразена алергична нагласа е възможна и обща реакция от страна на организма. За такива случаи е добре да разполагате с препарати на базата на Алое вера както за външна, така и за вътрешна употреба.

 

Крие ли инфекциозна опаност водата на басейните?

          През лятото в курортите, за къпане и плуване като алтернатива на морето, често се използват водните басейни. Там рискът за здравето идва от неправилно  поддържане с оглед икономии, вследствие недостатъчно обменяне и хлориране на водата. Поддръжката на басейните е постоянен процес и, в тази посока, разчитаме на редовния и съвестен контрол от страна на оторизираните държавни  хигиенни органи ИОКОЗ/.

          Аз, по-скоро, искам да обърна внимание на факта, че рискът от замърсяване на водните басейни до голяма степен зависи от нас – посетителите. Но, дали сме запознати с хигиенните изисквания при ползването им и дали притежаваме културата да ги спазваме?

          Влизането в басейна задължително се предхожда от измиване на тялото с топла вода и сапун, защото основен замърсител на водата в плувните басейни са бактериите Ешерихия коли /Е. coli/ от фекално замърсяване. Те нормално обитават дебелото черво, но попаднали през устата с водата по време на плуване, може да предизвикат стомашно-чревни оплаквания, понякога доста сериозни.

          Препоръчителната хлорна концентрация в басейните е 1-3мг/литър. Някои видове паразити притежават устойчива на хлор защитна обвивка, затова към водата се прибавят и допълнителни дезинфектанти.

          Какво реално се случва? В басейните попадат урина и пот, които редуцират нивото на хлора. Дори да не е инфектирана, урината винаги взаимодейства с хлора и намалява неговата концентрация. По този начин тя увеличава опасността от всички останали потенциални замърсители на басейните. Същото се отнася и до потта. Затова след сауна, първо се измива тялото и тогава се влиза в басейна. Ползването на джапанки е абсолютно задължително.

          Става ясно, че в течение на деня хлорната концентрация намалява. Това се дължи на стотиците посетители на басейна. Всеки от тях е внесъл по малко пот, фекална маса и/или урина, които дезактивират хлора и водят до образуването на хлорни продукти. Те дразнят кожата и белите дробове и провокират алергични реакции като дерматити, астма, ринит, конюнктивит. Най-потърпевши са децата. Хлорът е токсичен  и затова замърсената вече вода трябва да се обмени, а не да се прехлорира. Не влизайте в басейн с натрапчива миризма на хлор, която маскира вода със съмнително качество.                   

          Нарушеното екологично равновесие на Черно море в резултат на човешка дейност създава реални рискове за здравето по време на лятната почивка. Говорим, от една страна, за химическо замърсяване на водата от промишлени, селскостопански и нефтопродукти с техния токсичен и канцерогенен ефект. Те се натрупват в организма и във времето създават здравословни проблеми. По-сериозна и непосредствена опасност за здравето, обаче, представлява битовото замърсяване на водите от активни микроорганизми, преминали през „ситото” на пречиствателните съоръжения в курортите. Тук, както в басейните, първенство държат отново чревните колибактерии.

 

По-малко опасна ли е водата на басейн, в която са използвани прекалено много дезинфекциращи средства?

Все пак, морската вода се самопречиства и е за предпочитане пред мръсния басейн. Често на морето избухват и ентеровирусни инфекции, които се предават по въдушно-капков път поради тесния контакт на големи групи хора и занижената хигиена в заведенията за бързо хранене. И бактериите и вирусите предизвикват различни по тежест симптоми от стомашно-чревния тракт. Най-застрашен е отново детският контингент. Вследствие на упорито повръщане и диария, децата бързо се обезводняват, затова още при първи симптоми на инфекция потърсете лекарска помощ.

 

Трябва ли да ни притесняват например хотелското спално бельо, кърпите за баня и с какво?

Не мисля, че трябва да се притесняваме от хотелското спално бельо и кърпи, както и от хигиената във ваните и джакузитата с оглед пренасянето на инфекции. Но, все пак, ако имате „едно на ум” на такива места, носете си собствени хавлиени кърпи, а като дезинфектант за санитарното помещение ползвайте бледорозов разтвор на калиев хиперманганат. По-скоро, мен ме смущават условията в частни хотелчета край морето без необходимия лиценз, които остават извън обсега на контролиращите органи.

 

Какви симптоми и заболявания можем да очакваме, ако стоим дълго време с влажен бански костюм?

Всеки от нас е допускал тази грешка – цял ден с един и същ бански на плажа, особено в юношеска възраст. Най-честите последици са възпаления на пикочо-половата система – цистит /на пикочния мехур/, аднексит /на яйчници и маточни тръби/. На фона на слаба имунна система е възможна и гъбична инфекция  с Candida, която вирее в топла влага.

 

Вярно ли е,че жените са по-застрашени от хламидиална инфекция, отколкото мъжете?

Хламидиалната инфекция се предава изключително по полов път, така че и двата пола са еднакво засегнати от нея. Ако съществува грешна статистика, това се дължи на факта, че инфекцията при мъжете по-трудно се диагностицира. Достатъчно е заразата да се установи при единия партньор, за да се лекуват и двамата. Не се допускат компромиси, в противен случай се получава непрекъснато презаразяване. Най-добрата профилактика е безопасния секс.

 

А гъбичната инфекция задължително ли означава изневяра?

Често срещаната вагинална кандидоза /гъбична инфекция на влагалището/ не е непременно свързана с изневяра. Гъбичката Candida нормално обитава лигавиците в човешкия организъм където е в латентно /неактивно/ състояние, докато не възникнат подходящи условия за нейното активиране. Такива предпоставки са антибиотично лечение без защита на пробиотик и вит. В-комплекс, кортикостероидно лечение, компрометиран имунитет по различни причини, вкл. стрес, къпане в прехлориран воден басейн, хормонални причини в менопаузата и др.

 

Кои са условията, които повишават риска от цистит?

Циститът е предимно женско заболяване. Провокира се от простуда, най-често от студени ходила или от течение дори през летния сезон, много често възниква по съседство от вагинално възпаление, което може да обхване  целия уринарен тракт, също в резултат от преминаване на песъчинки и дразнене на пикочните пътища, нарушен хормонален баланс в критическата възраст и др.

 

В този смисъл, коя е най-упоритата инфекция, която се случва да лекувате?

Много упорити са инфекциите причинени от хламидии, трихомони, гъбички. Когато не са диагностицирани навреме и не са  лекувани правилно, те хронифицират като причиняват трайни увреждания на половия апарат при двата пола и безплодие. За радост, съвременните средства за комуникация  правят здравната информация общодостъпна за консумиране и до голяма степен обслужват профилактиката, като най-хуманен и най-икономичен клон от медицината.

Като холистичен лекар, аз помагам на моите пациенти да  се излекуват със силата на природните методи и средства. Моят успех, в последно време, е свързан с лечението на упоритата инфекция с Helicobacter pylori /причинител на възпаления и язви на храносмилателния тракт/ без използване на антибиотици и твърдя, че алтернативата е напълно реална.

 

Какво бихте посъветвали читателите ни за една незабравима лятна отпуска, без след нея да им се налага по спешност да ви посетят?

По време на почивката, не пропускайте да се зареждате с жизнена енергия от най-здравословното  време на деня край морския бряг – ранното утро с величествената поява на слънчевия диск зад хоризонта, с прохладата от наситения йоден аромат на водорасли и с успокояващото съприкосновение на босо с пясъка и морските вълни.

д-р Весела Коевска

Сп.“GoBio Мартина Павлова

 

                                                         

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.