Слънчевият възел и здравето

Освен главен и гръбначен мозък, в човешкия организъм съществува и един не по-маловажен ръководен нервен център, разположен в коремната кухина (в областта на стомаха) наречен “слънчево сплетение” или “слънчев възел”. Нервните клетки, които го изграждат, се намират по-близо до коремните органи в сравнение с мозъка и пряко им въздействат. Ето защо древните даоисти са го назовали “коремен мозък”.

          Слънчевият възел е относително автономно образувание, тясно свързано с човешките емоции. Установено е, че всяко прекомерно или отрицателно чувство уврежда функционално, а впоследствие и органично точно определен вътрешен орган: Например – гняв, ревност, завист дисбалансират черен дроб и жлъчен мехур, силната тревожност и притеснителност – далака и панкреаса. В тези случаи слънчевото сплетение реагира с болестни симптоми като проява на стремеж за възстановяване нарушената хармония в коремната област.

Убедена съм, че всеки, във връзка с житейски проблем, е изпитал поне веднъж в живота си характерното усещане за гъдел, тежест, стягане или болка “под лъжичката” (под долния край на гръдната кост). Когато слънчевият възел е в добра форма, този дискомфорт бързо се преодолява и функцията на вътрешните органи се нормализира. Но случаите на силен стрес или продължително нервно пренапрежение, както и дългото подтискане на чувствата под действие на разума, са в състояние сериозно да увредят защитната функция на коремния мозък. Те могат да доведат до конкретни заболявания в организма като гастрит, язва, ентероколит, запек, диария, менструални смущения, импотентност и други.

По мои наблюдения, не малка част от пациентите с диагноза невровегетативна дистония имат симптоми, произтичащи от слънчевия сплит. Неотдавна моя пациентка от Полски Тръмбеш, над 50 годишна, бе изпаднала в депресия и невъзможност да се справя с ежедневните си задължения. Години наред работила без почивен ден – в къщи, в личното стопанство, в държавно предприятие. Свръхнапрежението бе рефлектирало в слънчевия възел със симптоми на обща отпадналост, треперене в целия корем, подуване на стомаха, запек, безсъние.

Ирисите потвърдиха състоянието на стрес, с което тя се бе борила безрезултатно цяла година със средствата на конвенционалната медицина.

Под мое наблюдение, тя започна комплексно лечение с масажи, аурикулотерапия,  фитотерапия, адекватна диета и упражнения за укрепване на слънчевия сплит. Постепенно болестните симптоми отслабваха и жената възвърна своята работоспособност, тонуса и желанието си за живот. След месец, гласът на Елка звучеше бодро в телефонната слушалка – чувствала се много добре и нито ден не пропущала упражнението за слънчевия сплит.

Време е да преоткрием коремния мозък като  потвърждение за безспорната интелигентност на Природата.

Здравият слънчев възел предполага естествени, спокойни чувства, произтичащи от балансираното функциониране на вътрешните органи.

Практическата ми задача като лекар е да помагам на моите пациенти да развиват способностите на коремния мозък така, че той да може да посреща и устоява на емоционалното натоварване в ежедневието.

Упражнението за слънчевото сплетение, което описвам по-долу, е метод без странични ефекти, който укрепва организма и по естествен начин намалява стреса и напрежението, хармонизирайки работата на двата мозъка – главен и коремен. Името му е дадено от даоистите и в превод означава “Огънят гори колелото”. “Огънят” е чувството, а “колелото” – слънчевото сплетение. Това упражнение засилва истинските здравословни чувства. Като разпалваме този “огън”, ние допринасяме за „изгарянето“ на всички болести в тази част на тялото включително и рака.

Ако почувствате главоболие, схващане в раменете и врата, ако сте разсеян и лесно забравяте – сигнали за нарушено равновесие между двата мозъка, не отлагайте това упражнение, което може да се изпълнява винаги и навсякъде:

  1. Застанете в изправено или седнало положение и поставете двете си ръце една върху друга в областта на стомаха. Гледайте право напред и поемете въздух. Опитайте се да почувствате как въздухът разширява стомаха ви.
  2. Издишайте, като използвате двете си ръце, за да избутате стомаха навътре и нагоре. Докато изпълнявате това движение, бавно завъртете горната част на торса, главата и погледа колкото можете наляво, а таза надясно.
  3. Вдишайте и се върнете в изходно положение като преставате да упражнявате натиск върху стомаха.
  4. Издишайте отново, като завъртите бавно горната част на торса, главата и погледа надясно. Натиснете пак върху стомаха и завъртете таза наляво.
  5. Вдишайте и се върнете в изходно положение. Повторете упражнението от 4 до 36 пъти.

 

Докато изпълнявате упражнението се концентрирайте върху слънчевия сплит. Степента на съсредоточаване определя качеството на постигнатите резултати. Успех!

                                                          д-р Весела Коевска

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.