Влиянието на жизнените цикли като основа за здравна профилактика

Нашите тела представляват енергийна спирала по подобие на Галактиката и човек трепти с ритъма на Космичната Енергия.

Вселенската Енергия, в която сме потопени, има ред и порядък. Тя ни въздейства чрез жизнените цикли, на които сме подвластни във всеки един момент, независимо дали вярваме или не в това.

Денонощен цикъл – най-елементарният и най-важният

Ден-Нощ

Никой не подлага на съмнение, че нощта е време за сън и почивка, а денят – за активна дейност. Този ритъм се определя от хормона на съня – мелатонин, който след залез Слънце се отделя по-интензивно от епифизата на мозъка. Нощните работни смени, както и честата смяна на часови пояси, драстично нарушават този цикъл и водят до различни нервно-психични нарушения – хронична умора, неврози, депресивни състояния, хипертонични кризи и др.

За да си съхрани здравето, човек при първа възможност трябва да излезе от от този дисбалансиращ организма режим.

Най-доброто положение на тялото по време на сън е с глава на север и крака на юг, по наклона на Земната ос от периферията към центъра на Галактиката, при което човек получава по-голям прилив на енергия Чи и по-добра проводимост на тялото за тази енергия.

 

Двучасов цикъл на органите или Китайски часовник

Традиционната китайска медицина /ТКМ/ обяснява този денонощен цикъл с двучасовия максимум на енергията, зареждаща последователно всеки един орган по реда на нейното протичане.

От 5:00 до 7:00 е пиковото време на дебелото черво – най-доброто време за отделяне на твърдите отпадъци и за очистване на психиката. Това обяснява защо при запек човек се чувства затормозен физически и психически. Запекът е болест!

В рамките на денонощието се редуват два процеса – отделяне и асимилация. Денят започва с фаза отделяне и ако човек се чувства сутринта отпаднал и в лошо настроение това означава, че организмът е затлачен, интоксикиран, и е по-добре да остане до обяд в тази фаза като погладува на вода, билков или зелен чай, фрешове. Но чувствате ли се сутрин бодър и радостен като дете, със сигурност тялото ви е чисто и спокойно можете да вземете сутрешната си закуска.

От 7:00 до 9:00 е времето на стомаха. Тук е в сила източната синтенция: „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, а вечерята дай на врага”. Най-подходяща е топлата закуска за стимулиране на храносмилателния огън и обезпечаване на доброто храносмилане. На стомаха трябва да му е леко, когато се занимаваме с умствен труд, защото той е отговорен за интелектуалния труд.

От 9:00 до 11:00  е времето на панкреаса и далака.  Панкреасът отделя хормони и храносмилателни ензими за разграждането на храната и за освобождаването на енергия за предстоящия ден, а далакът разпределя тази енергия в тялото. Това е идеалното време за физическа активност и работа, докато в противоположния интервал 21-23 ч., когато е енергийният минимум на далака, трябва да почиваме. Тревоги, безпокойство, грижи отслабват енергийно тези органи. Сладко, солено и студено също ги потискат енергийно. Диагностичен признак за нарушена функция са белите петна в паметта.

От 11:00 до 13:00 е времето на сърцето, което изпомпва кръвта по цялото тяло и го обезпечава с хранителни вещества и енергия. Време, подходящо за обяд. Подремването за един час също е препоръчително. Сърдечно болните да приемат лекарствата си. Подходящи са горчивите билки: глухарче, цикория, хвощ. От храните: просо, царевица, ориз, елда. От хранителните добавки: Резвератрол, Гарлик капс, Омега 3 и др.

От 13:00 до 15:00 е времето на тънките черва и в този период завършва храносмилането и всмукването на храната. Това е също така добро време за активна дейност и физически упражнения.

От 15:00 до 17:00 е времето на пикочния мехур.  Препоръчва се чаша чай, както и пиенето на много вода, която да подпомогне процесите на детоксикация. Добро време за умствена работа.

От 17:00 до 19:00 е времето на бъреците, когато те обезпечават алкално-киселинния баланс в тялото. Подходящо време за вечеря, последвана от разходка. Движението, ходенето, укрепват бъбреците и волята, затова планинарите имат здрави бъбреци. Поясната област да се пази от студ. Злоупотребата с алкохол и подсладени напитки отслабват бъбречната енергия. Подходящи храни: карфиол, бр.зеле, ориз, елда.

От 19:00 до 21:00 е времето на перикарда. Неговата енергетика е свързана с кръвообръщението и сексуалността. В този интервал е неговият максимум и зареждане с енергия. В това време стомахът е в своя минимум и изисква покой. Ако го натоварим с обилна вечеря, последвана от полов акт, ние енергийно ощетяваме сърцето и може да се стигне до сърдечна криза. В този интервал, да не се натоварва емоционално сърцето с тежки филми. Подходящо време  за леко четиво.

От 21:00 до 23:00 е времето на тройния нагревател, който управлява нашето вътрешно отопление и го приспособява към околната среда. Препоръчва се да се спи по това време. Часовете преди полунощ са много важни за отмората и за възстановяване на нервната система, затова древните мъдреци са казали, че те се броят двойно.

От 23:00 до 1:00 е времето на жлъчния мехур и за да се събудите изпълнени с енергия, тялото ви трябва да е в почивка по това време. В китайската медицина това е периодът от време, когато ин енергията отслабва, а ян енергията започва да нараства. Тя ви зарежда, съхранява се докато спите и ви помага да сте активни през идващия деня.

От 1:00 до 3:00 е времето на черния дроб когато тялото  спи, а черният дроб пречиства кръвта. Ако вечерта сте приели алкохол и по-тежка, богата на мазнини храна, е възможно събуждане точно в този интервал поради претоварване и енергиен излишък.

От 3:00 до 5:00 е времето на белите дробове и те работят за пречистване на венозната кръв, а също и за психическото прочистване на организма. Ако сте будни в този интервал, направете дихателни упражнения, които ще подпомогнат зареждането на тялото с кислород. Като профилактична мярка срещу белодробни заболявания, неутрализирайте сухотата на въздуха в спалнята с овлажнители. В този интервал на денонощието се отключват астматичните пристъпи. Това състояние на свръхенергия в меридиана на БД може да се контролира и лекува с методите на ТКМ. Храната, която подсилва енергийно слабите БД, е оризът.

 

 

Седмичен цикъл

От понеделник до четвъртък – активен период с пик на духовната дейност в сряда – подходящ ден за медитация.

Петък – най-подходящ ден за гладуване и почивка на органите.

Събота и неделя – дни за отдих и разходки сред природата.

Учителят Петър Дънов в своя СЕДМИЧЕН НАРЯД дава цветовете и храните, които хармонират на всеки един ден от седмицата.

Например, неделята е ден на портокаловите и белите лъчи, свързани с обновление, здраве, чистота, съвършенство, хармония.

Подходящите за този ден храни са грозде, стафиди, портокали, мандарини, ориз, леща, слънчоглед, овес, ръж, ечемик.

Месечен цикъл – съвпада с Лунния цикъл

Енергийно, ние сме особено много повлияни от Луната, което е научно обяснено със силното й гравитационно въздействие върху нашата планета. В дните на Новолуние и Пънолуние значително се променят физическите параметри влажност, атмосферно налягане, температура, електрично и магнитно полета. Особено податливи на тези промени са отслабналите и задръстени от шлака организми.

Резките колебания в атмосферното налягане рефлектират върху ССС /сърдечно-съдовата система/ – хипертонични кризи, аритмии, световъртежи и др.

Мозъкът забавя своята активност при промени във влажността на атмосферата, мисълта става бавна, мудна, неясна.

Промените в напрежението на магнитното поле предизвикват редица психични нарушения при неуравновесени хора.

ТКМ препоръчва в първите 8 дни на лунния месец профилактично нагряване с пелинова мокса точката на 100-те болести /точка на дълголетието/ с цел тонизиране и общо укрепване на организма.

Важно е да знаем, че при Пълнолуние организмът лесно може да изпадне в преразход на енергия, тъй като тя е на повърхността и лесно се губи.

Лунният месец включва 4 фази.

Първа и трета фази бележат растеж в активността на организма като максимумът е в деня на лунната  четвърт. Протича процес на свиване, енергията е насочена навътре, съхранява се дълбоко и няма опасност от преразход. Това са фази на усвояване и са подходящи за по-активен прием на витамини и минерали, за неутрализиране на тъканната киселинност с алкална вода,  алкализиращи организма биодобавки като Течен хлорофил, за лечение на слабите и болни органи.

През втората и четвърта фази на разширение, енергията и течностите се насочват отвътре навън, протича процес на естествена детоксикация на организма, който ние можем да стимулираме с гладолечение и отново с продукти от природата: Юка, Парапротекс и др., а също устройството БиоХармонекс за биорезонансно лечение и профилактика на цялото семейство в домашни условия.

Четирите дни в месеца, в които става смяна на Лунната фаза – Новолуние, Първа четвърт, Пълнолуние и Втора четвърт, са най- подходящи за гладуване и разтоварване на организма. Те са най-успешни за редуциране на теглото, ако сте си поставили такава цел.

Сезонен цикъл

Аналогичен е на денонощния цикъл. Всеки сезон е свързан с енергията на определен орган.

Пролет – черен дроб

Лято – сърце

Есен – бял дроб

Зима – бъбрек

В края на всеки сезон има период от 18 денонощия, свързани с енергията на далака и панкреаса.

И тук важи правилото, че най-благоприятното време за лечение и пречистване на даден орган е периодът на неговата най-голяма активност.

Профилактичната грижа за слабите органи трябва да се упражнява в техния най-слаб период.

Бял дроб – пролет

Бъбрек – лято

Черен дроб – есен

Сърце – зима

 

Наблюдава се сезонна цикличност при някои заболявания.

Сърдечният инфаркт зачестява през късната есен и зимата, като неговият пик е през м. януари. Този факт се обяснява с най-голямата свиваща гравитационна енергия на Слънцето и Земята, а по Новолуние – и на Луната. Втвърдените и стеснени кръвоносни съдове не кръвоснабдяват достатъчно сърдечния мускул и участък от него некротизира /умира/. Минимумът на тази патология е през август-септември поради разширените от топлината кръвоносни съдове и добрият кръвоток.

Гастритите и язвите зачестяват в края на зимата и пролетта, поради увеличаване на стомашната киселинност.

 

Надявам се, с тази лекция  да съм открехнала още едно прозорче към профилактичната грижа за здравето чрез промяна  режима на живот, на някои навици, за да постигнем оптимален синхрон с енергиите на Вселената и да бъдем щастливи.

Завършвам с призива на проф. Орбецова в края на един от нейните томове по интегративна медицина:

Вашето здраве е в собствените Ви ръце и отговорност!

Погрижете се за себе си!

 

Д-р Весела Коевска