Ирисовата диагностика в услуга на детското здраве

Ирисът, този красив цветен диск около зеницата на окото, по подобие на дланта, ходилото и ушната раковина, представлява рефлексогенна зона, свързана с целия организъм. Още древните египтяни са разглеждали ирисите на окото като огледало на цялостното здраве, затова се сочат за първооткриватели на ирисовата диагностика.

У нас, този диагностичен метод свързваме с името на известния наш народен лечител Петър Димков.

Методът е удобен, бърз, безболезнен и безвреден и затова е много подходящ  при децата.

Особено ценна е ирисовата диагностика при деца над 3 годишна възраст, когато оформените вече ириси отразяват генетично слабите органи и системи и унаследените предразположения към конкретни заболявания. Тук ще спомена факта, че ирисът е единствената структура, която дава информация за наследствените белези, които носим от четири поколения назад.

Ето защо ирисовата диагностика е толкова ценна като фамилна диагностика. Много често наблюдавам едни и същи ирисови знаци за наследствена слабост или заболяване едновременно у майка и син или у баща и дъщеря (така по правило върви унаследяването). Наследствеността може да се предава и през поколение – от баба и дядо на техните внуци.

Тук искам да поясня, че унаследената слабост на даден орган не означава, че той непременно ще заболее. Това би се случило, ако с начина си на живот, човек създаде условия да се прояви . Това доказва тезата, че не “лошите гени”, а вредните навици провокират болестите, предавани от едно на друго поколение.

Голяма прогностична стойност още в детска възраст има плътността на ирисите. Тя характеризира заложената по рождение жизнеспособност на организма – мускулен тонус, състояние на защитните сили, работоспособност, физическа и психическа издръжливост, способността за възстановяване на организма след прекарано заболяване и др.

Описани са 6 степени на ирисова плътност. Хората с 5-та и 6-та степен плътност притежават слаба наследственост. Те често страдат от различни по характер неразположения, бързо се уморяват, лесно се простудяват, а някои от тях още като деца боледуват от ревматизъм. Предразположени са към алергии, уязвими са на инфекции, които при тях протичат по-тежко, възстановяването им е продължително, а възникналите заболявания често хронифицират.

С казаното до тук и с опита от моите контакти като лекар, искам да подчертая колко е необходимо родителите отрано да са осведомени за наследствените дадености на своите деца, за да им създадат отрано правилни хигиенни и хранителни навици и режим на живот, който да им осигури добро физическо и психоемоционално здраве през целия им жизнен път. А профилактиката, както знаем, е най-доброто лечение.

Добре е родителите да знаят, че в ранна детска възраст имунната система все още съзрява, което обяснява честите респираторни и стомашночревни инфекции при децата. Ето защо, профилактичните мерки особено в рисковите сезони – зима и лято и конкретно в периодите на епидемична обстановка, са наложителни.

Особено важно е да се вземат мерки за укрепване на детския имунитет непосредствено преди предстоящи ваксинации, за да бъдат предпазени децата от евентуални усложнения. Тази моя препоръка е продиктувана от факта, че все повече родители споделят опасенията си в тази посока.

Имунната защита при децата, както и при възрастните, се влияе от психо-емоционални фактори, от функционирането на чревния тракт, от храната и хигиенните навици на детето.

През последните години се наблюдава зачестяване на детските алергии – сезонни и целогодишни, резултат от компрометиран имунитет. Не е за подценяване и факта на „подмладяване“ на някои болести като диабет, хипертония, затлъстяване, метаболитен синдром, които нерядко се проявяват още в училищна възраст.

 Голямото предимство на ирисовата диагностика е в това, че показва първопричините за проявилите се заболявания и дава възможност на лекаря да насочи лечението им в правилната посока. Открити навреме, повечето заболявания в детска възраст успешно се лекуват с правилен режим на живот и естествени методи и средства от природата.

Ирисът носи ценна информация и по отношение на заложения по наследство капацитет на детския организъм, въз основа на която лекарят-ирисолог може да даде ценни съвети на родителите за подходящата реализация на детето в извънкласни занимания, а в перспектива – за неговата професионална ориентация като юноша и зрял човек. Тук имам пред вид дейности при екстремални условия с повишено физическо или нервнопсихично натоварване.

Погледът на ирисовата диагностика върху цялостното здраве се явява ценен помощник на родителите в отглеждането на здраво поколение. Бих ги посъветвала да й се доверят, ако децата им са неспокойни или нямат апетит, ако често боледуват от инфекции или при наличие на наследствени заболявания в семейството с цел тяхната превенция.

 

Д-р Весела Коевска