Как бързо да влезем във форма след празниците

Всички обичаме празниците, защото те разчупват рамката на ежедневието, създавайки много настроение и позитивизъм.

 Българската традиция на Коледните и Новогодишни празници всяка година ни носи неповторимо изживяване с вълнуващите приготовления, с дългоочакваната изненада на подаръците и с богатата трапеза, отрупана с традиционни ястия. Едва ли някой може да устои на изкушението да опита от всички кулинарни чудеса на домашната кухня и да не похапне до насита.

            За организма обаче, празничното угощение се оказва тежко изпитание. Поетата обилна храна с високо съдържание на мазнини и въглехидрати принуждава храносмилателната система да работи в режим на извънредно натоварване, особено ако човек допусне да преяжда няколко поредни дни или по-дълго време.

Преяждането е свързано и с прием на различни по характер храни, несъвместими помежду им, което допълнително затруднява тяхното пълноценно разграждане и усвояване от организма. Алкохолните напитки, като част от празничното меню, натоварват черния дроб и добавят още калории. Всичко това води до прибавяне на излишни килограми и токсикация на организма, което се усеща като цялостен дискомфорт – мудност, умора, понижен жизнен тонус и работоспособност.

Много хора след празниците изпадат в това състояние, а то изисква да се даде известна почивка на храносмилателния тракт. Понеже зимата не е сезон, подходящ за продължително гладуване, ще отговоря на запитванията как да се направи следпразничното разтоварване като предложа следната тридневна схема:

             

            І ден – 2 л течности –  билков чай със или без лимонов сок, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове – по собствен избор. Може сурови плодове, но при обострени гастрит, язва или колит – само в компот.

            ІІ ден – 1½ л течности, задушени или на пара приготвени зеленчуци – без картофи и без добавка на сол и мазнина, 2-3 порции за деня.

            ІІІ ден – добре сварена зърнена каша от жито, елда, просо, киноа или амарант – според предпочитанията, в комбинация с настъргана ябълка – без захар и мед, 1-2 порции за деня и отново 1 порция задушени или на пара приготвени зеленчуци.

 

            През тези дни абсолютно са забранени хляб, тестени и захарни изделия.

            Вечерта, преди началото на разтоварването, задължително се приема очистително – английска сол, рициново масло или др.

            Ако след третия ден човек се чувства в добра кондиция, но иска да разтовари още 1-2 кг, може да повтори схемата, като започне пак от първия ден.

Тази диета може да продължи 3-6-9 дни и да се провежда всеки път, когато се прекали с храната или при необходимост от отслабване.

Хора с хронични проблеми на храносмилателната система като гастрит, язва, колит, жлъчно-каменна болест и др., бих посъветвала да бъдат много внимателни с храната и напитките, особено по празници, като стриктно съблюдават строгите забрани в диетичния им режим. Това се отнася също и за онези, които са предразположени към подагра или имат сърдечно-съдов проблем. Разумното отношение към собствения организъм ще им спести нежелани и понякога доста критични спешни състояния, излишни тревоги на техните близки и помрачаване на хубавите празнични поводи.

 

Накрая, за всички, които искат да бъдат винаги във форма, и в делник и в празник, бих искала да цитирам един мъдър съвет на нашия народен лечител Петър Димков: Тайната на здравето е умереност във всичко.                                                                                                                                                                                                                                                   

Д-р Весела Коевска